Główny cel- oszczędności w Grupie.

W kwietniu odbyły się spotkania członków zarządów spółek ze stroną społeczną, na których dowiedzielismy się, że Grupa Tauron jest na głębokim minusie z powodu przeinwestowania. Poprzedni członkowie zarządów wzięli  duże odprawy, za które mogą żyć w dostatku do emerytury, a teraz to co zrobili odbije się -jak zwykle- na szarych pracownikach.

Tauron Dystrybucja czyści spółkę z działaności dodatkowych (magazyny, warszaty samochodowe, odczyty ), przekazując to do spółki Komfort Zet. Jeszcze niedawno spółka miała być sprzedana na zewnątz, ale okazało się, że na coś się przyda, biorąc do siebie niechcianych pracowników. Ma być to spółka duża i rozwojowa, ale my w Gliwicach pamiętamy już taką spółkę  u siebie, która spełniła swoje zadanie i została zlikwidowana. Oczywiście jest jeszcze program dobrowolnych odejść (PDO), lecz któż z niego jeszcze skorzysta? Kto chciał odejść zrobił to wcześniej. Jest taka grupa osób, które mają w bliskiej perspektywie emerytury, ale co ma zrobić pracownik np. po 40? Chce pracować dalej, a tu coraz częściej mówi się, że jest nas za dużo, a do tego  pracownicy są zbyt kosztowni w porównaniu do rynku. Szczególnie zła sytuacja jest w TOK. Spółka przyjęła w ciągu kilku lat dużo osób z innych spółek. Za dużo osób wg obecnego zarządu. Bombarduje się związki zawodowe  danymi o tym, o ile tańsi są pracownicy na rynku zewnętrznym i ile możnaby zaoszczędzić na  pracownikach. Związki zawodowe nie  akceptują redukcji zatrudnienia .Prowadzone są cały czas negocjacje z zarządem TOK w tej sprawie. Niestety, nasze propozycje rozwiązań i pomysły nie są akceptowane.  Uzgadniamy rozwiązanie oszczędnościowe nie prowadzące do zmniejszenia etatów.

W związku z powyżej opisaną sytuacją prosimy członków Związku, żeby zgłaszali próby nacisku i wymuszenia dotyczące odejść na PDO lub przyjęcia zmiany mniej korzystnych warunków pracy.