Program poprawy efektywności w Tauron

Przyzwyczailiśmy się już do tego, że jak mowa o pieniądzach, to pracodawcy zawsze narzekali na marne wyniki, chociaż potem w sprawozadniach wychodziło zupełnie coś innego. Tym razem , na spotkaniu z Zarządem TPE w dniu 21 marca, strona społeczna została zaskoczona informacją o słabych wynikach i kiepską pozycją na giełdzie. Okazało się, że trzeba będzie mocno zacisnąc pasa,żeby podnieść się z upadku. Każda spółka dostała zadanie  i konkretną kwotę, którą należy zaoszczędzić w ciągu  3 lat. Z pewnością większośc osób już wie na czym ma polegać ta oszczędność, a więc na weryfikacji inwestycji,  cięciach  w róznych sferach działalności Tauronu. To ma przynieść większość oszczędności. Zarząd chwalił się, że zaczął od siebie, obniżając swoje wynagrodzenia, ale nie odpuścił tez pracownikom.

Spółki liczą na cięcia w kosztach pracy , szkoleń i innych, dotyczących pracowników. Kluczem ma być program PDO, nie wprowadza się go jedynie w Spółce Tauron Sprzedaż. Proszono wręcz związki zawodowe, żeby namawiały pracowników na odejścia  na PDO (!!!!) Coż z tego, jak program te nie są atrakcyjne. Bo jak  policzyć ile można zarobić np. w ciągu 4 lat do emerytury,  z tym co proponuje się wypłacić, to  odprawa wynosi 30-50 % osiąganych, rocznych wynagrodzeń. I jak potem z takiej kwoty wyżyć przez kilka lat ?

Pomysły na oszczędności kosztem pracowników są różne: obniżenie kwoty na dodatkowy  program emerytalny,  obniżenie  funduszu socjalnego do jednego odpisu, oszczędności na szkoleniach itd.

Bardzo niekorzystnie wygląda sytuacja w  spółce TOK. Niedawno  mówiono nam, że należy zatrudnić ponad 100 osób, a teraz okazuje się, że  są poważne przerosty w etatach. Zapowiada się likwidacja małych kancelarii, niektórych punktów obsługi klienta i telefonicznej obsługi klienta. Prowadzi się rozmowy  z TD, w celu przeniesienia z  powrotem  działu obsługi nielegalnego poboru energii do TD. Przebąkuje się o sprzedaży wierzytelności. Mówi się o nieefektywnej pracy w niektórych obszarach windykacji.

Związki zawodowe nie zgadzają się na zaciskanie pasa  kosztem pracowników  i z  likwidacją miejsc pracy. Jak już wiadomo, protest został wysłany do Zarządu TPE z powiadomieniem odpowiednich ministerstw i rządu. Swój protest i brak zgody na cięcia  kadrowe  wysłało również Prezydium Rady Społecznej Tauron .Prezes TPE odwołał planowane spotkanie z Radą Społeczną w celu przeanalizowania żądań związków. Odpowiedż otrzymamy z pewnościa na spotkaniu Rady Społecznej z zarządem w  połowie kwietnia b.r.