Pikieta w Katowicach 4 września 2015r.

Pikieta, zorganizowana przez związki zawodowe Grupy Tauron w dniu 4 września 2015 roku była dla pracowników byłego GZE w Gliwicach nowym doświadczeniem.  W godzinach od 12,00 do 14,00 pojawiali się coraz to nowi pracownicy obszaru gliwickiego, by wesprzeć pozostałych w proteście. W sumie- wg róznych opinii- w pikiecie brało udział od 1 500 do 2500 pracowników Tauron z całego obszaru. Protest przebiegał spokojnie, chociaż emocji nie zabrakło. Przez 2 godziny trwania protestu działacze związkowi  wypowiadali się na temat: obrony miejsc pracy, polityki płacowej w Tauron, finansowaniu różnych działań i sponsoringu Tauronu i in. Zaproszeni goście, min. Kazimierz Grajcarek z Sekretariatu Górnictwa i Energetyki NSZZ "Solidarność" wzywali do respektowania praw pracowniczych oraz krytykowali politykę zarządu wobec  załóg. Nikt z Zarządu nie odwazył się przyjść do pracowników. Do siedziby Tauron PE udała się grupa związkowców z petycją podpisaną przez wszystkie organizacje związkowe. Wręczono ją prezesowi D. Luberze.Czekamy obecnie na odpowiedź.

Raz jeszcze dziękujemy pracownikom za udział w pikiecie protestacyjnej w obronie miejsc pracy i godziwych wynagrodzeń.

Tymczasem dobiegają   powoli końca rozmowy płacowe z udziałem mediatorów. Protokołem rozbieżności  zakończyły się negocjacje w Wytwarzaniu i w TOK. Żaden członek Zarządu nie odważył się zaproponować jakichkolwiek podwyżek.  Ostatnie spotkanie odbędzie się w Dystrybucji w środę, jeśli kolejny  raz mediator nie zgłosi, że jest chory. Niestety nie pojawił się on na drugim spotkaniu mediacyjnym, chociaż obecni byli w Krakowie przedstawiciele  obydwu stron.

Komitet Protestacyjno-Strajkowy Tauron już przygotowuje następny etap działań. Będzie to referendum strajkowe. Pracownicy w głosowaniu zadecydują czy chcą dalej walczyć o wzrost swoich wynagrodzeń. Przewiduje się, że referendum będzie przeprowadzone na początku października.