Brak porozumienia płacowego w Tauron.

Związki zawodowe odrzuciły kolejną propozycję płacową Zarządu Tauron Polska Energia.  Zarząd proponował wypłatę premii 600 zł w czerwcu i 400 zł pod koniec roku- warunkowo, jesli będą dobre wyniki. Była to lepsza oferta od ostatniej, ponieważ wcześniej chciano obciążyć tę premię jeszcze skutkami ciągnionymi, czyli kosztami płacowymi, wynikłymi z pochodnych funkcjonowania układów zbiorowych lub regulaminów wynagradzania. W zamian za tę  'wysoką premię" związki miały odstąpić od  sporów zbiorowych.

Związki zawodowe uważają, że jest to  propozycja mniej niż skromna. Wracając na nasze gliwickie podwórko ostatnie podwyżki były w 2012 roku i to dotyczyły tylko najniżej zarabiających. To co wynegocjowano do stawek w 2013 i 2104 r, to były jedynie regulacje inflacyjne, a nie podwyzki płac. Zarząd Tauron PE uważa, że skoro nie ma inflacji to podwyżki pracownikom się nie należą. Trzeba tu zacytować wypowiedź  szefa firmy, która przeprowadzała wartościowanie stanowisk pracy w Tauron Dystrybucja, że podwyżki dla pracowników są motywacyjne, jeśli wynoszą  przynajmniej 7% aktualnej pensji zasadniczej. Tymczasem , w obszarze gliwickim, ostatnie podwyżki  były za Vattenfalla. Od 2012 poziom płac realnych spada systematycznie co roku.Obecnie prezesi i dyrektorzy spółek Tauron obawiają się  negocjować ze związkami inne warunki niż propozycja głównego zarządu Tauron PE.

Jeżeli  będziemy kontynuować dalej  spory zbiorowe, a pracodawcy nie będą chcieli rozmawiać o podwyżkach,to musimy sobie zdawać sprawę z tego,że związki nie wywalczą nic bez poparcia załogi. Obecnie trwają poszukiwania mediatorów, lecz jesli mediacje nie odniosą skutku, dojdzie do referendum strajkowego. Nie możemy liczyć na to, że  "ktoś" wywalczy za nas wyższe płace, a my będziemy się tylko z boku przyglądać. Tym razem się to nie uda. Bez aktywnego poparcia załogi pracownicy mogą nie doczekać się podwyżek w najbliższychh latach. Liczymy więc na wsparcie załogi, bo czas marazmu się skończył. Musimy powalczyć o nasze płace serio.