Płace- wszystko się może jeszcze zdarzyć.

Temat podwyżek wynagrodzeń w 2015 r. jest najtrudniejszy. Nie powiodły się próby podpisania wcześniejszego porozumienia płacowego- jeszcze w jesieni ubiegłego roku. Pracodawca zwlekał z rozmowami, tłumacząc się koniecznościa znajomości wyników za 2014 rok. Później przełożył temat na marzec.  Wtedy związki zawodowwe  przystąpiły w Tauronie do procedur uruchomienia sporów zbiorowych. Pod znakiem zapytania były dalsze rokowania na szczeblu Rady Społecznej  i Zarządu Tauron PE. Pracodawca stwierdził, że skoro nie ma inflacji to nie będzie podwyżek. Strona związkowa uważa, że w poprzednich latach nie było podwyżek, lecz jedynie niewielkie regulacje płacowe , związane z inflacją i pracownikom podwyżki się należą. Po dyskusji, Rada Społeczna  postanowiła, że jeśli do 20 kwietnia nie uda się wynegocjować zadowalającego porozumienia płacowego dla spółek Grupy Tauron, to będą kontynuowane rozmowy  w ramach sporów zbiorowych już w poszczególnych spółkach.

W dniu 10 kwietnia odbyło się spotkanie przedstawicieli Zarządu Tauron PE z Radą Społeczną. Zaproponowano minimalne kwoty  podwyżek, na co nie zgodziły się związki. Pracodawca poprosił o kilka dni na zastanowienie się. Do dnia dzisiejszego nie wiemy o żadnym spotkaniu płacowym. Szanse na podpisanie porozumienia  dla  spółek Tauron raczej są niewielkie, zwłaszcza , że Zarząd Tauron PE chciałby znać wyniki za I kwartał 2015 roku. Obawiamy się, że za chwilę rozmowy płacowe zostaną odłożone  do zakończenia I półrocza, a tak naprawdę do września. To związki nie interesuje. Tak więc  dalsze negocjacje w ramach rozpoczetych sporów zbiorowych są bardzo realne.

Tymczasem odbyły się spotkania płacowe w Dystrybucji, w TOK i w  Serwisie. Pracodawcy tych spółek nie chcieli podjąć rozmów, dopóki nie wyjaśni się  temat na szczeblu najwyższym. Zapowiadane jest  spotkanie w Dystrybucji na dzień 21 kwietnia. Związki zawodowe w TOK wystosowały pismo do Zarządu Spółki z prośbą o dane płacowe, już z myślą o dalszych negocjacjach płacowych.