Spokojniej w obszarze gliwickim?

Trwają rozmowy, uzgodnienia i negocjacje , związane z redukcją zatrudnienia w obszarze Dystrybucji  Pracodawcy poinformowali związki zawodowe, że z powodu wprowadzania w  życie w Grupie Tauron  oszczędności, planuje się przekazanie do  Spółki Komfort ZET ( znajduje się w Grupie Tauron) warsztatów samochodowych, magazynów, administracji. W zeszłym tygodniu, po konsulacjach społecznych, podpisano porozumienie o zasadach przekazania pracowników  warsztatów samochodówych do spólki Komfort Zet.  Nie dotyczy to obszaru gliwickiego, bo u nas nie ma już warszatów od dawna. Podobnie magazynów. Nie wiadomo, jak rozwiązana zostanie kwestia pracowników administracji. Pracodawcy zajmują się poszczególnymi tematami kolejno i z pewnością już wkrótce otrzymamy propozycje.

W Gliwicach nie ma "zbytecznych " etatów . Od Dyrektora naszego Oddziału usłyszeliśmy , że nie będzie zgody na odejścia pracowników  na PDO, ponieważ  mamy duże niedobory kadrowe, które nie  wiadomo czy da się zastąpić  pracownikami z innych obszarów. Dotychczasowe doświadczenie wskazuje, że nie ma zbyt wielu chętnych na zmianę miejsca pracy i wielokilometrowe dojazdy. Być może zmieni się to po wprowadzeniu nowego układu zbiorowego ( ZUZP) dla wszyskich spółek dystrybucyjnych, gdyż wtedy warunki zatrudnienia  zostaną ujednolicone.